Národy Ruska na cestě k lepším zítřkům (2)

23. 04. 2014 1:00:00
V souvislti s přičleněním Krymských Tatarů k Ruské federaci, ke kterému došlo ruskou anexí Krymu, uvádím druhý příklad toho, jak v posledním desetiletí Rusko zneužilo národnostní autonomii pro své vlastní účely. Jak jsem již napsal v předchozím článku, mělo by to být mementem, že Krymské Tatary v Rusku rozhodně nečeká ráj na Zemi a žádná případná dohoda mezi Krymskými Tatary a Ruskem nemusí být ze strany dnešní ruské moci dodržena.

Dagestanskij jumor (http://dag.clan.su)

Příklad 2: Jak Rusko zničilo národnostní rovnováhu Dagestánu (2006)

Příkladem toho, jak Rusko zneužilo autonomii malých národů ve svůj prospěch, je Dagestán. V důsledku ruského diktátu se v roce 2006 z vyvážené mnohonárodnostní autonomie stalo semeniště politického islámismu a terorismu na Kavkaze.

Dagestán je oficiálně jedinou mnohonárodnostní autonomní republikou Ruska, kterou tvoří 14 ofciálních státotvorných národů. V letech 1995-2006 bývala nejvyšším orgánem Dagestánu, jakýmsi kolektivním prezidentem, Státní rada složená z jednoho zástupce za každý ze 14 státotvorných národů.

Parlament měl 121 členů, kteří byli voleni podle národnostního klíče – snahou bylo, aby počet poslanců v parlamentu za každý ze 14 státotvorných národů odpovídal podílu tohoto národa na obyvatelstvu Dagestánu.

Dagest_ethn_MP_1995-2006_500.png
Obrázek (kliknutím zvětšit): počet poslanců 14 státotvorních národů Dagestánu před likvidací národnostně-politické rovnováhy. Státotvorní národy lze podle příbuznosti rozdělit do šesti skupin: severní Dagestánci (Avaři), střední Dagestánci (Dargové, Lakové), jižní Dagestánci (Lezgové, Tabasaráni, Agulové, Rutulové, Cachuři), dagestánští Tataři (Kumykové, Nogajové), Derbenťané (Ázerbajdžánci, Tátové), nedagestanské menšiny (Rusové/Kozáci, Čečeni).

Ve volbách v letech 1995, 1999 a 2003 tak bylo za poslance 14 státotvorných národů zvoleno 33-34 Avarů, 20 Dargů, 15-16 Kumyků, 14-15 Lezgů, 10 Rusů, 6 Laků, 4-6 Azerbajdžánců, 4-5 Tabasaranů, 4 Čečeni, 2 Nogajové, 1-2 Tátové a jeden Agul, Rutul a Cachur.

Dagest_constituen_1995_500.png
Ve volbách do parlamentu Dagestánu v letech 1995 a 1999 byl Dagestán rozdělen na národnostně homogenní oblasti, ve kterých bylo zřízeno 69 jednomandátových obvodů, a na národnostně smíšené oblasti, v nichž bolo vytvořeno 52 jednomandátových volebních obvodů podle národnostních kvót.

Ruský ústavní soud tomuto volebnímu systému vytýkal, že porušuje ústavní princip rovnosti hlasů, protože počty voličů v jednotlivých jednomandátových obvodech se od průměru lišily více, než byla uznávaná tolerance.

Dagest_constituen_2003_500.png
Proto byl ve volbách do parlamentu Dagestánu v roce 2003 použit nový systém. V národnostně homogenních oblastech vytvořili 61 jednomandátových obvododů, zatímco v národnostně smíšených oblastech bylo vytvořeno 22 vícemandátových obvodů. Ve vícemandátovém obvodu byl vždy jeden mandát „volný“ a ostatní podle národnostních kvót. Přitom sa počítalo s tím, že ten „volný“ mandát získá zástupce dominantního etnika v tomto obvodu, proto dominantní etnikum nemělo v daném obvodu národnostní kvótu.

Ústavní soud Ruska ale tomuto systému zase vytkl, že je v rozporu s ruskou ústavou, která vyžadovala, aby se poslanci volili proporčním systémem politických stran, kde by celý Dagestán tvořil jeden volební obvod – podobně jako v národních státech, např. na Slovensku. Proto se ve volbách 2007 volilo 72 a v roce 2012 se volilo 90 poslanců na celostátních stranických kandidátkách, což úplně rozbilo jemně vyváženou národnostní rovnováhu dagestánské politiky.

Posledním hřebíkem do rakve národnostního smíru byl Putinův nátlak, aby se od roku 2006 místo 14členné Státní rady složené ze zástupců 14 státotvorných národů volil/jmenoval jeden prezident republiky, od roku 2010 „hlava republiky“.

Autor: Ladislav Garassy | středa 23.4.2014 1:00 | karma článku: 15.90 | přečteno: 931x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1662

Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...