Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina: ani státní převrat, ani demokratická revoluce

Překvapuje mě, jak i někteří naši nejvíce fundovaní odborníci na zahraniční dění hodnotí současné události za našimi hranicemi přes prizma začínajícího 21. století na Západě, a nejsou tak schopni postihnout příčiny a souvislosti v plné své složitosti. V následujících čtyřech blozích se pokusím tyto aspekty rozebrat.

Kulatý stůl na téma Ukrajiny

V úterý 3. listopadu se na půdě Senátu uskutečnil kulatý stůl „Evropská politika a důsledky ukrajinské krize“, jehož se zúčastnili popřední odborníci na zahraniční politiku v České republice, nevyjímaje zástupce ministerstva zahraničí, parlamentu, armády, rozvědky, obranného průmyslu a nevládní neziskové sféry. Jako vždy, když diskutujeme o Ukrajině, největší diskuse nastala mezi dvěma názorovými póly: prvním, který akcentuje neoprávněnost ruské vojenské agrese na Ukrajině a druhým, jenž zdůrazňuje neakceptovatelný nátlak Evropské unie na ukrajinské politiky.

Ten první pól u kulatého stolu reprezentoval doktor Petr Drulák, významný politolog, bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů a současný první náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Drulák a jeho názoroví souputníci vidí začátek současné krize na Ukrajině v protiprávním připojení Krymu k Rusku, které začalo 27. února 2014 obsazením krymského parlamentu neoznačenými příslušníky ruských ozbrojených sil. Tvrdí, že tím došlo k narušení územní celistvosti suverénní země – Ukrajiny. Opírají se o závaznost 3. a 4. zásady z Prvního koše Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE), jmenovitě zásadu neporušitelnosti hranic a zásadu územní celistvosti států.

Druhý názorový pól představoval u kulatého stolu významný bezpečnostní analytik a bývalý náčelník vojenské rozvědky generál Andor Šándor. On a zastánci podobných názorů tvrdí, že začátkem současné krize bylo nedodržení dohody mezi exprezidentem Janukovyčem a ministry zahraničí Polska, Německa a Francie ze strany Evropské unie a demonstrantů, jehož důsledkem byl státní převrat dne 22. února 2014. Opírají se o vysokou míru legitimity prezidenta Janukovyče z voleb v roce 2012, v nichž získal 49% hlasů (proti 45% hlasů poražené kandidátky) a o závaznost politické dohody z 21. února 2014 mezi prezidentem Janukovyčem, ministry zahraničí Polska, Německa a Francie a ombudsmanem Ruska.

Bohužel, nenarušitelnost územní celistvosti, anexe části území sousedního státu, dva roky stará legitimita z voleb, dodržování politických dohod nebo státní převrat jsou koncepty, které jsou v současném vývoji na Ukrajině použitelné jen v omezené míře. Dovolím si tvrdit, že jak Petr Drulák, tak Andor Šándor se v hodnocení příčin současné ukrajinské krize mýlí, protože používají koncepty, které jsou použitelné pouze pro území Západu začátkem 21. století. Avšak Ukrajina (zatím) na Západ rozhodně nepatří a procesy tam probíhající nelze hodnotit západní optikou. Tvrdím, že za začátek současné krize na Ukrajině je třeba považovat vznik nezávislé Ukrajiny v prosinci 1991.

Na frontové linii na východní Ukrajině dnes probíhají paralelně dva významné dějinné procesy. Jedním je ukrajinská národní revoluce a druhým transformace ruského impéria na národní stát. Když se podíváme na podobné dějinné události na Západě, dostaneme se o několik desetiletí do minulosti. Na jedné straně, ukrajinskou národní revoluci lze srovnávat s vývojem v letech 1848-71 v Německu a Itálii, případně s národními revolucemi v letech 1810-21 v Latinské Americe. Na straně druhé, ruskou transformaci z impéria na národní stát lze srovnávat s transformací Francie, Velké Británie, Nizozemska a Belgie v letech 1947-60 nebo Portugalska v letech 1974-75. V obou dvou případech se jedná o proces, který má již Západ dávno za sebou. I když se dnes na Ukrajině používají politické a vojenské technologie začátku 21. století, tamní společensko-politický vývoj nelze hodnotit optikou začátku 21. století na Západě.

 

Stát bez národa

Co se týče ukrajinské národní revoluce, jedná se dnes o vytváření ukrajinského politického národa, resp. národního státu. Ukrajina jako samostatný stát vznikla již v prosinci 1991. Dokonce i území Ukrajiny jako členského státu Sovětského svazu v letech 1922-91 (a členského státu OSN v letech 1945-91) se od území dnešní Ukrajiny lišilo pouze v několika západních guberniích a v případě Krymu. Lze tedy tvrdit, že již více než 90 let disponuje ukrajinský stát stabilním územím, alespoň ve střední a východní části země. Až do roku 1991 však lze mluvit pouze o částečně rozvinutém ukrajinském politickém národě a Ukrajina byla součástí jakéhosi většího, ne-etnického sovětského politického národa. Jinými slovy, Ukrajina se v prosinci 1991 stala nezávislou zemí bez završení vzniku politického národa, součástí jakéhosi východoevropského politického vakua Bělorusko-Ukrajina-Moldávie. V tomto se podstatně liší od Gruzie nebo Arménie.

Před revolucemi v roce 1917 tvořila dnešní střední Ukrajina generální gubernii Malorusko (historický název pro Ukrajinu), jejíž částí byly gubernie Kyjevská, Podolská, Volyňská, Černigovská a Poltavská. Koncem roku 1917 se tu vytvořila Ukrajinská lidová republika pod vedením protibolševických levicových sil. Naopak gubernie dnešní jihovýchodní Ukrajiny, historicky nazývány Novorusko, vznikly na území tatarských států a kozácké Záporožské Siče. Před revolucemi 1917 tvořily integrální součást Ruské říše a po bolševické revoluci se tu vytvořily tři státní útvary: Ukrajinská sovětská republika (na území Charkovské gubernie), Doněcko-Krivorožská sovětská republika (na území  Jekaterinoslavské/Dněpropetrovské gubernie) a Oděská sovětská republika (na území Chersonské gubernie). Tyto bolševické státní útvary však byly Leninovou vládou formálně sjednoceny do Ukrajinské sovětské republiky již v květnu 1918 a od té doby jihovýchodní území sdílejí vývoj se zbytkem Ukrajiny.

 

Územní expanze ukrajinské národní revoluce

I když Ukrajina již po více než 90 let disponuje stabilním územím ve své střední a východní části, územní expanze ukrajinského politického národa postupovala od roku 1991 jen po malých krocích. Slušným indikátorem této expanze jsou výsledky referend a voleb v letech 1991-2014. Výjimkou jsou pouze referendum o nezávislosti Ukrajiny v prosinci 1991 a prezidentské volby v květnu 2014, kdy zavládl konsensus mezi voliči na celém území Ukrajiny.

V Gorbačovově referendu o zachování Sovětského svazu v březnu 1991 hlasovali za rozpad SSSR pouze voliči třech oblastí Halyče – Lvivské, Ivanofrankivské a Ternopilské. Právě tyto tři oblasti hlasovaly v prezidentských volbách v prosinci 1991 za nacionalistického kandidáta Vjačeslava Čornovila, zatímco zbývajících 22 oblastí hlasovalo za postkomunistu Leonida Kravčuka.

V prvních letech nezávislosti došlo k expanzi ukrajinského nacionalismu na východ a v prezidentských volbách 1994 již za novopečeného nacionalistu Kravčuka hlasovaly nejen tři oblasti Halyče, ale i tři oblasti Volyně, dvě oblasti Podolí, dále Bukovina, Zakarpatská oblast a dokonce na řece Dněpru Kyjevská a Čerkasská oblast, zatímco zbývajících již jen 13 oblastí hlasovalo za postsovětského kandidáta Leonida Kučmu. V parlamentních volbách 1998 ovšem došlo k určité redukci, když Čornovilova nacionalistická strana Ruch zvítězila pouze v bývalé polské části Ukrajiny – ve třech oblastech Halyče a dvou západních oblastech Volyně, zatímco ve zbývajících 20 oblastech zvítězili komunisté, socialisté a jiné národně „nevykrystalizované“ síly. Návrat k situaci z roku 1994 nastal v čase parlamentních voleb 2002, a to v teritoriálním rozložení sil mezi nacionalistickým Blokem Viktora Juščenka a komunistickou stranou Petro Symonenka.

K další územní expanzi ukrajinského politického národa došlo v době Oranžové revoluce – ve volbách 2004 se již území nacionalistického kandidáta Viktora Juščenka rozrostlo o další čtyři středoukrajinské oblasti: Černigovskou, Poltavskou, Sumskou a Kirovohradskou, zatímco za kandidáta „jihovýchodu“ hlasovalo pouze 9 oblastí. Toto rozdělení se opakovalo i v parlamentních volbách v letech 2006, 2007 a 2010 mezi nacionalistickými stranami Julie Tymošenko, Viktora Juščenka a Vitalyje Klyčka na jedné straně a Strany regionů Viktora Janukovyče na straně druhé, jakož i v prezidentských volbách 2010 mezi Julií Tymošenko a Viktorem Janukovyčem.

Proto se rozdělení 16:9 vžilo na různých propagandistických mapách jako „trvalé národnostní rozdělení Ukrajiny“ a Ukrajina se začala vyhlašovat za umělý stát, od kterého by se mělo 9 oblastí jihu a východu oddělit. Aby se tomuto rozdělení vdechl znak historické autentičnosti, stala se vlajka efemérní, pouze několikatýdenní Doněcko-Krivorožské sovětské republiky z roku 1918 – černo-modro-rudá trikolóra – i vlajkou dnešní separatistické Doněcké lidové republiky. Vlajka separatistické Luganské lidové republiky je zase jakýmsi křížencem této trikolóry s trikolórou Ruské federace.

Volby v roce 2014 však ukázaly, že toto rozdělení bylo jen dočasné a trvalo pouze 10 let. I když pomineme fakt, že v prezidentských volbách v květnu 2014 zvítězil ve všech oblastech s výjimkou odtrženého Krymu nacionalistický kandidát Petro Porošenko, kandidáti anti-Majdanu Sergej Tihipko a Michail Dobkin byli již v polovině Chersonské a Mykolajivské oblasti a v částech Oděské a Dnipropetrovské oblasti dokonce poraženi i v pořadí druhou nacionalistkou Julií Tymošenko.

Zatím poslední politicko-územní expanzí ukrajinského nacionalismu byly parlamentní volby v říjnu 2014. Nejenom že nacionalistický Blok Petra Porošenka zvítězil ve třech oblastech tzv. Novoruska – v Oděské, Chersonské a Mykolajivské, zatímco proruský Opoziční blok Jurije Bojka dokázal již zvítězit pouze ve zbývajících pěti oblastech (na anektovaném Krymu se volby nekonaly). Navíc v Dnipropetrovské a Záporožské oblasti nezískal vítězný Opoziční blok ani čtvrtinu odevzdaných hlasů a nacionalistický Blok Petra Porošenka tam skončil v těsném závěsu za ním.

Tak se nám ukrajinský politický národ, který začínal v roce 1991 ve třech oblastech, postupně rozrostl na 21 oblastí Ukrajiny, zatímco „Novorusko“ v politickém smyslu slova se smrsklo z původně 22 oblastí na pouhé čtyři: anektovaný Krym, separatisty částečně ovládanou Doněckou a Luganskou oblast a na jádro bolševické Ukrajiny z let 1918-1935 – Charkovskou oblast.

Autor: Ladislav Garassy | pondělí 10.11.2014 6:00 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Ladislav Garassy

Vytvořte trvalou demokratickou a proevropskou volební koalici!

Slova bývalého prezidenta Havla v jeho prvním novoročním projevu jsou dnes aktuální více než kdy jindy. "Naše země nevzkvétá." Česko se pod miliardářsko-vazalskou vládou dostalo do mezinárodní izolace, podobné jako před Mnichovem.

12.6.2020 v 7:23 | Karma: 14,57 | Přečteno: 813x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o neutralitě

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkáváme se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o tom, že bychom měli být neutrální zemí.

23.5.2019 v 10:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o Brexitu

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkávám se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o Brexitu jako příkladu hodného následování nebo strachu z podobného osudu.

21.5.2019 v 15:43 | Karma: 18,49 | Přečteno: 618x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o mostu mezi Východem a Západem

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkáváme se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o tom, že bychom měli být mostem mezi Východem a Západem.

21.5.2019 v 7:27 | Karma: 15,21 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Velká čtyřka, 1923

Tzv. Velká čtyřka vítězných mocností, Británie, Francie, Itálie a Japonsko, zradila Kurdy a Asyřany podpisem nové mírové smlouvy s Tureckem v červenci 1923 v Lausanne, která nahradila mírovou smlouvu ze Sévres.

28.3.2019 v 8:17 | Karma: 10,64 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Británie, Francie a Itálie, 1921

Na jaře 1921 Britové a Francouzi zradili Kurdy, když nepodpořili jejich povstání. Také nezabránili imperiální výpravě křesťanského Řecka a Itálie proti Turecku, které přivedly Kurdy do náruče tureckých nacionalistů.

13.3.2019 v 8:06 | Karma: 10,01 | Přečteno: 332x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Rusko a Francie, 1918-22

Těsně po americké zradě Kurdů a Asyřanů, jak jsem popsal v předchozím textu, následovaly další dvě zrádcovské mocnosti: Leninovo bolševické Rusko a Francouzská republika.

4.3.2019 v 8:35 | Karma: 9,61 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: USA, 1921

Spojené státy zradily Kurdy a Asyřany dokonce již dva měsíce před podpisem mírové smlouvy ze Sévres, která ukončila první světovou válku s Osmanskou říší.

27.2.2019 v 8:17 | Karma: 17,98 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trump a sprostá zrada Kurdů a Asyřanů (1)

Rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa stáhnout své vojáky ze Sýrie je nejen dalším projevem jeho nepředvídatelné zahraniční politiky, ale je projevem sprosté zrady.

6.2.2019 v 7:04 | Karma: 22,10 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Proč je kurdské referendum o nezávislosti oprávněné?

Před včerejším referendem o nezávislosti iráckého Kurdistánu zástupci velmocí a OSN intenzivně žádali jeho prezidenta Barzáního, aby pod záminkou řešení důležitějších otázek upustil od referenda. Co jsou ale ty důležitější otázky?

26.9.2017 v 7:27 | Karma: 12,95 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trumpova Islámská vojenská aliance hrozbou pro přátele Evropy

Donald Trump podpořil 21. května v Saúdské Arábii Islámskou vojenskou alianci (IMAFT). Aliance nejen že ohrožuje bezpečnost naší EU a narušuje rovnováhu na Blízkém Východě, ale je nebezpečná i pro naše přátele v Asii a Africe.

1.6.2017 v 7:51 | Karma: 13,76 | Přečteno: 376x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trumpova Islámská vojenská aliance hrozbou pro regionální stabilitu

Islámská vojenská aliance (IMAFT), kterou Donald Trump podpořil 21. května v Saúdské Arábii, není jen přímým ohrožením bezpečnosti Evropské unie, jak jsem psal včera, ale i narušením rovnováhy v regionu.

30.5.2017 v 7:27 | Karma: 12,28 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Trump v Rijádu ohrozil bezpečnost naší Evropy

Donald Trump vystoupil 21. května v Rijádu na Arabsko-muslimsko-americkém summitu. Byl to i summit Islámské vojenské aliance pro boj s terorismem (IMAFT). Jeho podpora této alianci je ohrožením bezpečnosti naší Evropské unie.

29.5.2017 v 7:29 | Karma: 14,77 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Geopolitika strategických partnerství Číny

Politici u nás se často hájí, že strategické partnerství s Čínou není nic neobvyklého a že existuje několik desítek zemí na celém světě, které taky mají svá strategická partnerství s Čínou. Podívejme se tedy, jak se věci mají.

14.11.2016 v 7:28 | Karma: 17,22 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Nechme rozeznít zvony za irácké křesťany

Pánové arcibiskupové Duko a Graubnere, pane předsedo ERC Fajfre, pánové synodní seniore Ženatý, patriarcho Butta, arcibiskupe Michale, biskupe Hučko a Stránský. Vyzývám vás, nechte rozeznít zvony svých kostelů za irácké křesťany.

27.10.2016 v 10:37 | Karma: 16,77 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Schvalují prezident a premiér kolaboraci s nacistickým Německem?

V souvislosti s návštěvou 14. tibetského dalajlámy v Praze se zase rozběsnili čínští kolaboranti. Zasněně vzpomínají na komunismus a na přátelství naší komunistické vlasti s Čínou a neváhají při své argumentaci používat bludy.

20.10.2016 v 11:00 | Karma: 22,11 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Prezident a premiér popírájí svobodnou Českou republiku?

Čtyři nejvyšší představitelé ČR tvrdí, že tato země ve vztahu k Číně „vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky”.

20.10.2016 v 8:15 | Karma: 18,97 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Proč říkám ne TTIP a ano evropské armádě?

Zahraničněpolitická diskuze konce léta se soustředila na dvě úzce související témata: dohady, zda jednání o TTIP zkrachovala nebo spějí do finální fáze, a návrh na vytvoření společné armády EU z pera maďarského premiéra Orbána.

5.9.2016 v 7:10 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Tibet má právo na nezávislost

Dnes je 57 let ode dne, kdy 10. března 1959 vypuklo Tibetské národní povstání proti čínské okupaci. Dodnes je Tibeťanům upírána nezávislost a pokrytecky se k tomu připojuje i naše vláda.

10.3.2016 v 7:27 | Karma: 14,63 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Sýrie: společná vláda Asada a opozice nemůže uspět

V Ženevě pokračuje konference o mírovém urovnání v Sýrii a následném politickém řešení. Nejčastěji se mluví o poválečném řešení, ve kterém by moc sdíleli Asadův režim a syrská opozice. Tento model ale téměř nikdy nefungoval.

25.2.2016 v 15:27 | Karma: 11,45 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Seznam rubrik