Je Arabské jaro skutečnou příčinou uprchlické krize?

8. 09. 2015 7:20:00
Jestli se mají najít řešení současné uprchlické krize, je třeba jasně poukázat na její hlavní příčiny, a nikoli ji populisticky svalovat za dosud největší vystoupení Arabů za svobodu, jak to dělá Putin a jeho přívrženci.

Populističtí politikové v Česku a Evropě rádi zdůrazňují, že hlavní vinu na současné krizi nesou evropské vlády, které podporovaly sled arabských revolucí proti diktaturám v roce 2011 známé jako Arabské jaro. Jestli si srovnáme počátek uprchlické krize – druhé pololetí roku 2014, s termínem revolucí v Tunisku, Egyptě, Libyi, Jemenu a Sýrii – 2011, je jasné, že to není skutečná příčina současné krize. Populisté připomínají zejména svržení režimu Kaddáfího v Libyi a nastalou anarchii v zemi. Proč je ale potom podíl imigrantů z Libye na celkovém počtu imigrantů do Evropy tak mizivý? Příčiny totiž leží jinde.

Se znalostí skladby imigrantů podle země původu je možné se teď věnovat příčinám této nebývalé vlny. Nejdřív bychom se měli podívat na načasování. Počátek uprchlické krize lze spíše než k Arabskému jaru napasovat ke čtyřem událostem v arabském světě.

První událostí byl začátek války šíitské Málikího diktatury proti sunnitům v Iráku v prosinci 2012, rok po odchodu amerických okupantů ze země. Druhou byl vojenský převrat v Egyptě v červenci 2013, jenž svrhl vládu Muslimského bratrstva zvolenou ve svobodných volbách a přivedl k moci krutý kontrarevoluční vojenský režim maršála Sísího. Třetí bylo rozhodnutí Obamovy vlády ze září 2013 podlehnout tlaku Ruska a nepodpořit syrskou opozici výměnou za likvidaci chemických zbraní Asadova režimu v Sýrii. A čtvrtou událostí byl vojenský převrat generála Chalífy Haftara v Libyi v únoru a v květnu 2014 proti parlamentu dominovanému Muslimským bratrstvem, jenž zahájil operaci Důstojnost, a tím současnou občanskou válku v Libyi.

Zatímco první a třetí událost (Irák a Sýrie) způsobily vznik Islámského státu, druhá a čtvrtá událost způsobily rozvrat společnosti v Egyptě a Libyi. Souhra všech čtyř událostí, definujících nástup arabské kontrarevoluce, způsobila ještě jednu věc.

Islámský stát, původně irácká odnož al-Kajdy, byl částečně ovládnut proponenty bývalého iráckého režimu Saddáma Husajna (milice Bojovníci řádu Nakšbandí). Byla tolerována syrským režimem Bašára Asada (ten s výjimkou oblasti Palmyry nebojoval s Islámským státem) a posílena sunnitskými bývalými příslušníky tohoto režimu, a rozšířena na Libyi proponenty bývalého libyjského režimu Muammara Kaddáfího (IS v Libyi působí především v oblasti Kaddáfího rodné Syrty mezi kmeny Kadháfa a Magariha, které tvořily základ jeho režimu).

Islámský stát dnes v sobě snoubí islámský fundamentalismus fanatických džihádistů z bývalé al-Kajdy a brutalitu bývalých arabských diktatur v Iráku, Libyi a Sýrii.

Syrští a iráčtí uprchlíci do Evropy jsou tak hnáni útěkem před brutalitou a fanatismem Islámského státu. Na druhé straně, afričtí imigranti využívají možnosti, které vytvořil společenský rozvrat v Egyptě a Libyi po kontrarevolučních vojenských převratech. Právě v Egyptě a Libyi se nacházejí organizátoři migrace přes poušť Saharu a dále přes Středozemní moře.

Vzhledem k tomu, že hlavní střediska saharské migrační cesty ze západní a střední Afriky (Nigerijci, Gambijci, Konžané, atd.) na území Libye – oázy Kufra na jihovýchodě a Awbari na jihozápadě, jsou pod kontrolou černošských milicí etnika Tubu a arabských kmenů Awlad Sulaiman (v Awbari) a Zuwayya (v Kufře) bojujících na straně Chalífy Haftara, je jasné, že za organizací migrace stojí egyptský vojenský režim. Navíc, nilská cesta z východní Afriky (Eritrejci, Somálci, Súdánci) je pod kontrolou třičtvrtěmiliónového kmene Awlad Alí sídlícího v oázách západní pouště Egypta na hranici s Libyí, který je také spojencem egyptského vojenského režimu.

Autor: Ladislav Garassy | úterý 8.9.2015 7:20 | karma článku: 13.66 | přečteno: 1386x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 168 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1662

Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...