Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump a sprostá zrada Kurdů a Asyřanů (1)

Rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa stáhnout své vojáky ze Sýrie je nejen dalším projevem jeho nepředvídatelné zahraniční politiky, ale je projevem sprosté zrady.

Zrady vůči Kurdům, jimž bychom měli děkovat za jejich lví podíl na porážce Islámského státu a kteří budou po stažení čelit smrtelné hrozbě od Turecka. Zrady vůči křesťanským Asyřanům, jejichž zájmy již sto let velmoci přehlížejí. A zrady vůči nám Evropanům, protože můžeme čelit další uprchlické vlně kvůli špatné politice velmocí.

Lví podíl na porážce ISIL

Krátce po vypuknutí občanské války v Sýrii ovládly kurdské milice mnohá území obývaná Kurdy na severu země a vytvořily tam relativně stabilní a neutrální prostředí, kde mezi sebou nebojovaly syrský režim a opozice. Společně s asyrskými milicemi ochránily před Islámským státem první a třetí největší město syrského Kurdistánu, Hasaka a Kobani.

Později měli Kurdové lví podíl na porážce Islámského státu. V době, kdy ještě syrská vláda nejevila žádné větší úsilí bojovat proti Islámskému státu, Kurdové obsadili jeho hlavní město Rakka. Později dobyli všechna jeho území v Sýrii východně od řeky Eufrat. Podobně iráčtí Kurdové: když se v létě 2014 zhroutil irácký stát, byli to Kurdové, jež se octli osamoceni, čelili tváří v tvář Islámskému státu, bránili nejen kurdská, ale i asyrská a jezidská území a poskytli azyl statisícům Arabů, Turkomanů, Asyřanů a Jezidů.

Ostrov stability a demokracie

Protože Turecko neprojevilo jasnou snahu o porážku Islámského státu, byli to právě syrští Kurdové, kdo poskytl své území na vybudování amerických vojenských základen. Kurdové, a to syrští i iráčtí, se stali ostrovem stability v regionu. V době, kdy turecký prezident Erdogan upevňuje autoritativní režim s islamistickými prvky, stali se Kurdové a Asyřané ostrovem demokracie a sekularismu na Blízkém Východě.

Dnes málokdo zpochybňuje celistvost Turecka nebo Íránu. Tyto mocnosti, společně s Egyptem, Marokem, Pákistánem a Izraelem tvoří dnes úhelné kameny jakékoliv architektury na Velkém Blízkém Východě. Proto je samozřejmě nemyslitelná podpora kurdských separatistů v Turecku nebo v Íránu. Jakožto mocnosti, mají Turecko a Írán také právo na své vlastní sféry vlivu. Ať už je to v arabském světě, ve střední Asii včetně Afghánistánu, nebo na Kavkaze. Podpora Kurdů a Asyřanů v Sýrii a Iráku ale není v rozporu s tímto postojem.

Zrada, zrada, zrada...

Jak víme, drtivá většina Kurdů žije od první světové války rozdělena mezi čtyři země: Turecko, Írán, Irák a Sýrii. Hned po první světové válce začali turecký prezident Mustafa Kemal Atarürk (předseda parlamentu 1920-23, první prezident 1923-38) i íránský císař Rezá Šáh (diktátor 1921-25, císař 1925-41) uplatňovat vůči Kurdům tvrdou asimilační politiku.

Po získání své nezávislosti se přidaly i dva arabské státy – Irák a Sýrie. V žádné ze čtyř zemí se nesměl používat kurdský jazyk ve školách ani v úřadech, v Sýrii jim bylo dokonce odepíráno občanství, v Turecku bylo zakázáno používat pojmenování Kurd, ve všech čtyřech zemích státní moc vraždila nejen kurdské politické předáky, ale i civilní obyvatelstvo včetně nevinných žen, dětí a starců.

Velmoci jim od roku 1918 slibovaly autonomii nebo nezávislost, ale jedinou stabilnější autonomii dostali iráčtí Kurdové v roce 2004, ani to ne na všech kurdských územích Iráku. Za posledních sto let je mnohokrát zradili Britové, Francouzi, Rusové, Američané, Japonci i Italové. Teď stojí na prahu další zrady.

Červená linie

Syrský a irácký Kurdistán, jakožto ostrov stability a demokracie v regionu, musí být pro Turecko červenou linií, za kterou nelze jít. Je třeba říct nahlas, že Turkové nemají právo kontrolovat irácký ani syrský Kurdistán. Svými krvavými represemi proti Kurdům v Turecku v letech 1925, 1930, 1938 a 1984-2013 a proti Asyřanům v letech 1915 a 1918, Turecko dokázalo, že se nesmí zmocnit "arabského" Kurdistánu v Sýrii a Iráku.

Není možné se smířit se stažením amerických vojsk ze syrského Kurdistánu a nechat tak Kurdy a Asyřany na pospas velkotureckého šovinismu nebo Asadova fašistického režimu podporovaného ruským imperialismem. Samozřejmě, cílem musí být historické smíření Turecka s Kurdy a Asyřany, ale toho nelze dosáhnout tureckou vojenskou okupací.

Když USA nejsou ochotny zaručit jejich bezpečnost, měly by to udělat evropské státy pod vůdcovstvím Francie a Německa.

Závěrem

Češi patří mezi národy, jež podobně jako Kurdové a Asyřané, získaly po první světové válce a rozpadu mnohonárodnostních říší příslib národní nezávislosti. Češi, ale i Slováci, Poláci, Srbové, Chorvaté, Slovinci, Maďaři, Finové, Estonci, Litevci, Lotyši nebo Albánci skutečně svou národní nezávislost získali, i když mnozí jen na dvě desetiletí. Další národy, které tento příslib po první světové válce dostaly – Arméni, Gruzíni, Ukrajinci nebo Ázerbájdžánci, svou národní svébytnost získaly alespoň o sedmdesát let později.

Kurdové a Asyřané ale patří mezi hrstku národů, u nichž zůstalo i po sto letech jen u slibů. Proto je naší povinností coby malých národů ze všech sil podpořit Kurdy a Asyřany proti šílené politice amerického prezidenta Trumpa a tureckého prezidenta Erdogana.

Autor: Ladislav Garassy | středa 6.2.2019 7:04 | karma článku: 22,10 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Ladislav Garassy

Vytvořte trvalou demokratickou a proevropskou volební koalici!

Slova bývalého prezidenta Havla v jeho prvním novoročním projevu jsou dnes aktuální více než kdy jindy. "Naše země nevzkvétá." Česko se pod miliardářsko-vazalskou vládou dostalo do mezinárodní izolace, podobné jako před Mnichovem.

12.6.2020 v 7:23 | Karma: 14,57 | Přečteno: 813x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o neutralitě

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkáváme se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o tom, že bychom měli být neutrální zemí.

23.5.2019 v 10:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o Brexitu

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkávám se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o Brexitu jako příkladu hodného následování nebo strachu z podobného osudu.

21.5.2019 v 15:43 | Karma: 18,49 | Přečteno: 618x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Blud o mostu mezi Východem a Západem

Ve volební kampani do Europarlamentu se setkáváme se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o tom, že bychom měli být mostem mezi Východem a Západem.

21.5.2019 v 7:27 | Karma: 15,21 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Ladislav Garassy

Jak velmoci zradily Kurdy a Asyřany: Velká čtyřka, 1923

Tzv. Velká čtyřka vítězných mocností, Británie, Francie, Itálie a Japonsko, zradila Kurdy a Asyřany podpisem nové mírové smlouvy s Tureckem v červenci 1923 v Lausanne, která nahradila mírovou smlouvu ze Sévres.

28.3.2019 v 8:17 | Karma: 10,64 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Seznam rubrik