Blud o Brexitu

21. 05. 2019 15:43:44
Ve volební kampani do Europarlamentu se setkávám se spoustou bludů a jedním z nich je i blud o Brexitu jako příkladu hodného následování nebo strachu z podobného osudu.

Britové disponovali až do konce druhé světové války obrovskou koloniální říší. Produkty této říše je několik dnešních mocnosti jako USA, Kanada, Indie, Pákistán, Nigérie nebo Jižní Afrika. Po své porážce v Suezské krizi v roce 1956 ztratila Británie poslední zbytky své koloniální říše, ale zůstal jí Commonwealth jako společenství nezávislých států.

Ze světové velmoci se stala evropskou zemí. Ta v roce 1960 vstoupila do sedmičlenného integračního uskupení, Evropského sdružení volného obchodu (EFTA). Až začátkem 70. let 20. století se země, nacházející se v hluboké ekonomické krizi, rozhodla vydat se směrem k Evropským společenstvím, předchůdci Evropské unie. Její vstup do ES byl pro Brity i pro členy Commonwealth bolestivý a neobešel se bez hospodářských otřesů. Její členství ale přineslo i uzdravení britské ekonomiky zejména v 80. a 90. letech.

Británie měla ale po celou dobu více než čtyř desetiletí členství v ES a EU jiné geopolitické a obchodní zájmy než ostatní členové. Mnozí si vzpomeneme na falklandskou válku v roce 1982, na blízké spojenectví mezi premiérkou Margareth Thatcher a americkým prezidentem Reaganem, mezi premiérem Tony Blairem a prezidentem Bushem mladším. Premiér Cameron předtím, než vyhlásil referendum o Brexitu, objížděl Evropu s ultimátem, že Británie nikdy nebude součástí společné obrany EU a nikdy nepřistoupí na žádné integrační projekty.

Jako jediný členský stát nemá psanou ústavu, a proto má specifické problémy s platností evropských zákonných norem na svém území. Jako jeden ze tří členských států má anglosaský právní systém (dalšími dvěma jsou Irsko a Kypr) a je v EU izolován i svou anglikánskou náboženskou tradicí. Jako jeden ze dvou členských států není a ani se nezavázal stát se členem Schengenského prostoru (druhým je Irsko), jako jediný člen není a ani se nezavázal stát se součástí Eurozóny ani Evropského mechanismu směnných kursů ERM-II, jako jediný člen nepřistoupil k Fiskálnímu kompaktu a jako jeden ze tří členů není součástí Permanentní strukturované spolupráce (PESCO) v oblasti obrany (dalšími jsou Dánsko a Malta).

Británie měla a má zkrátka jinou orientaci než země na evropském kontinentu včetně té naší. Je pátou největší jadernou mocností světa a má kolonie v Tichém, Atlantickém i Indickém oceánu. V případě úspěšného Brexitu bude mít okamžitě k dispozici blízké spojence, s nimiž je přes svou panovnici v personální unii (tzv. Commonwealth Realm), z nichž nejvýznamnější jsou Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Již v momentu svého vystoupení tak bude disponovat spojeneckým blokem se 130 miliony obyvatel, srovnatelným s Ruskem nebo Japonskem, nemluvě o celém Commonwealthu s 2,4 miliardami obyvatel – téměř dvakrát větším, než je Čína.

Její členství v Evropské unii bylo a je historickým omylem a její odchod z Evropské unie nemá nic společného se setrváním nebo odchodem kterékoli jiné země z EU. Je proto naprostým bludem srovnávat členství České republiky v Evropské unii s členstvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Autor: Ladislav Garassy | úterý 21.5.2019 15:43 | karma článku: 18.49 | přečteno: 618x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1662

Jsem zanícený občan, kterému záleží na tom, jak se bude žít za několik desetiletí. Jinak, geograf, cestovatel a příznivec strany evropani.cz.

Twitter: @LGarassy

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...